Bazele Prezenței Online: De unde începem noi
Gănescu Mădălina
- acum 6 ani în Strategie Digitală

Strategia Digitală nu este reprezentată doar de link-building, mai multe articole pe blog / site sau mai multe videoclipuri regizate, editate și distribuite pe canalele social media. Nu putem numi strategie o singură activitate sau mai multe amestecate fără scop. Strategia este atunci când ai un plan și prin aplicarea acestuia reușești să te diferențiezi de restul lumii, ba mai mult decât atât, ajungi să-ți îndeplinești scopul.

Strategia digitală este o combinație de două sau mai multe activități, care împreună reușesc să atingă un obiectiv prestabilit. De cele mai multe ori, oamenii tind să cadă în capcana de a încerca să copieze strategia competiției sau a unui idol. În unele situații, tactica poate fi de succes pe termen limitat, în vreme ce, în cele mai multe cazuri, se dovedește a fi un eșec total. Nu ai de unde să știi niciodată cu exactitate care este strategia de lucru a competiției, ceea ce înseamnă că în cele din urmă vei fi doar o copie de succes, iar asta într-un caz fericit.

În funcție de intensitatea cu care desfășori anumite activități, obții diferite rezultate. Dacă nu există un echilibru între pașii pe care îi parcurgi, șansele sunt foarte mari să nu ajungi niciodată la rezultatul dorit sau în situații ceva mai favorabile, să ajungi să-ți atingi scopul urmând drumul mult prea lung.

Ce este Strategia Digitală

O Strategie Digitală bine pusă la punct din primul moment îți permite să privești înapoi într-un anumit moment al dezvoltării proiectului și să depistezi ”de ce” se întâmplă anumite lucruri. Strategia Digitală este compusă din 3 mari pași: Obiective (Ce vrem să obținem?), Strategie (Cum putem obține?) și Proceduri (Ce facem pentru a ajunge unde ne dorim?).

Există strategii bune și strategii proaste. Tu pe care vrei să o urmezi? Este foate important să iei întotdeauna deciziile bune, dar de multe ori se întâmplă să petrecem prea mult timp și să depunem prea multă energie îngrijorându-ne cu privire la luarea unei decizii, acțiune ce ne consumă resursele pe care le-am putea investi în ideile mărețe pe care le avem. Oamenilor le este frică să ia decizii, iar din păcate, strategia are la bază tocmai acest lucru, DECIZIA, acțiunea de a avea curajul să riști.

Nu este de fiecare dată o soluție să lovești puternic sau cel puțin nu este o strategie sustenabilă pe termen lung. În digital, calitatea se construiește în timp. Dacă îți propui să dai lovitura în cel mai scurt timp, să aduci site-ul pe primul loc folosind din prima toate armele, iar ulterior te așezi liniștit pe o bancă și privești, vei avea toate șansele să experimentezi ”efectul bulgărelui” (succes pe termen scurt și resurse irosite). Desigur, o astfel de strategie nu este complet inutilă, totul depinde de ce obiectiv ai.

Primul pas într-o Strategie Digitală este să decizi ce NU vei face niciodată. Trasează limitele, învață să spui nu, recunoaște și asumă-ți capacitățile. Poți visa la un brand pe care l-ai crescut din fașă, dar trebuie să recunoști că nici „Roma nu a fost construită într-o zi”, cum nici tu nu ai capacitatea de muncă a 100 de oameni, ca să reușești să ai rezultatele unui brand cu o asemenea echipă.

Nu voi vorbi despre soluții de succes, trucuri prin care poți escalada niște etape și nici nu o să vă vând vreodată rețete mincinoase de creștere rapidă în online. Prezența online necesită perseverență, seriozitate, conștiinciozitate, devotament, respect față de munca ta și față de timpul celor care te urmăresc, dar mai ales responsabilitate.

Comunicarea online în comparație cu cea din piața publică se difențiază prin faptul că nu mai ești nevoit să te duci în frig sau pe căldură să le vorbești tuturor oamenilor care trec pe acolo și care s-ar putea să nu-ți fie public țintă, ci poți în schimb să îi atragi pe ”teritoriul tău” pe cei care prezintă interes pentru ceea ce vrei să vinzi, fie că vorbim de produse, servicii sau informație.

Nu cred în strategiile digitale care se reflectă în cifre, cât cred în acele strategii care se reflectă în acțiuni. Degeaba ajungi să afișezi informația în fața a zeci de mii de oameni pe zi, când la final nu reușești să-l faci nici măcar pe unul să creadă cu adevărat în tine și în ce vinzi, astfel încât să îl determini să creeze conversie. Vom discuta de-a lungul timpului pe blog despre ce este ”sănătos” și ce este ”toxic” într-o prezență online. Mai mult decât atât, vom explica de ce ”site-ul umplut cu hormoni”, ca un pui de Avicola, este o bombă cu ceas pe termen lung.

În funcție de tipul de business online pe care vrei să îl dezvolți, vom vorbi despre strategiile digitale pe care e indicat să le urmezi, așa că dacă ai nevoie de scurte îndrumări, te invităm să ne contactezi, să dezbatem împreună întrebările tale. Primele 25 de minute de consultanță sunt gratuite la telefon, pe Skype sau WhatsApp.

Ne-ați scris de-a lungul timpului și ne-ați întrebat ”Care sunt regulile SEO?”, ”Cum faci să se indexeze mai repede conținutul în Google?”, ”Ce înseamnă link-building și cum se face?”, ”Cum se face o analiză SEO a site-ului?”, ”Ce sunt cuvintele cheie și de ce avem nevoie de ele?” sau ”Cum îmi fac și eu un site?”, iar lista de întrebări nu se oprește aici.

Parțial, unora dintre voi v-am răspuns deja, în vreme ce alții veți primi informații prin articolele ce urmează să fie publicate de acum înainte pe blogul web.noobz.

Din punctul meu de vedere, orice strategie de business, fie ea digitală sau offline, presupune asumarea riscurilor. În afară de acest lucru, trebuie să mai ținem cont că nimic nu poate fi realizat dacă îți este frică să îți iei un angajament. Consolidarea unei prezențe online sau a unei afaceri online nu se face din joacă, ci prin putere de decizie și acțiune.

Desigur, dacă ai stabilit o Strategie Digitală, nu este obligatoriu să te ții de un plan, dacă pe parcurs constați că există noi oportunități ce merită exploatate. De aceea, e bine să înveți să OPTIMIZEZI. Strategia nu este o rețetă standard pe care o îmbraci ca pe o uniformă de armată și la care nu poți veni cu niciun accesoriu. Din contra, aceasta trebuie să fie flexibilă și în continuă dezvoltare.

6 Pași pentru o Strategie Digitală

Care este nevoia ta (vrei să ai un site de prezentare, de informare, de documentare și analiză, un magazin online, un landing page pentru o campanie? Ai nevoie să crești traficul pe site, să vinzi mai mult, să te indexezi mai bine? Stabilește care este nevoia ta, iar de la asta, treci la pasul 2).

Ce obiectiv / scop ai (cum vrei să te ajute noul site în următoarele 6 – 12 luni, cu cât vrei să crească traficul, cât de sus vrei să ajungi în căutările din Google până la finalul anului, etc.).

Care sunt stakeholderii (de cine depinzi și cine contribuie la atingerea obiectivelor, cât la sută intră în responsabilitatea ta și de cât la sută sunt responsabili alții).

Stabilește provocările și riscurile la care te supui (asigură-te că acestea sunt realiste din toate punctele de vedere și nu încerca să-ți vinzi singur bomboane. Mai bine știi din primul moment ce ai putea să întâmpini pe parcurs, pentru a ști cum vei proceda ca targetul să fie atins).

Testează ce ai obținut și cere feedback (nu ieși public cu proiectul până în momentul în care nu te-ai asigurat că este ceea ce trebuie. Testează tu, pune-ți echipa de specialiști la care ai apelat să testeze, cere feedback de la cunoștințe și colegi, dar mai ales realizează un sondaj de opinie printre utilizatori.)

Lansează și optimizează (nu îți fie frică de reacții, pentru că sunt firești. Pregătește-te atât pentru succes, cât și pentru eșec, mai ales dacă nu te-ai lăsat întru totul pe mâna specialiștilor și ai făcut lucrurile după cum ”ai crezut tu că e bine”).

Strategia Digitală, oricât ne-am bate noi cu pumnul în piept, nu poate fi pusă în aplicare de un singur om, ea presupune foarte multă muncă din partea specialiștilor din marketing și comunicare, project management, account management, web design, web development și testing. Poți să asumi că pe unele lucruri le știi și tu, dar cu siguranță nu le știi pe toate. Astfel, îți recomandăm să apelezi la specialiștii care fac asta la ordinea zilei, nu doar la nivel de hobby.

Comentarii

BLOG

25 iunie 2018
Cum afectează rata de conversie timpul de încărcare pe website
Timpul de încărcare pe website este unul dintre factorii principali care afectează rata de conversie online. Pentru cei dintre voi care nu știați, un timp de încărcare pe site mai mare de 2 secunde poate duce la înjumătățirea numărului...
03 aprilie 2018
Vreau un website – Care este primul pas
Prezența online nu este o joacă de copil, iar dacă nu ai grijă cum împachetezi informația, riști să se întoarcă totul împotriva ta ca un boomerang. Iar acest lucru vi-l confirmă o persoană care a experimentat tot ce se...
30 martie 2018
Web Design – Un dicționar rapid pentru începători
Web Design-ul este un proces complex de colectare a ideilor și cerințelor și aranjarea elementelor într-o manieră estetică, ținând cont de anumite principii specifice scopului care este urmărit. Web Design este un proces similar cu cel de creație, al...
27 martie 2018
Web Development sau drumul de la idee la site, aplicație sau forumuri
Web Development este un termen folosit pentru o arie foarte largă de aplicabilitate. Rezultatul unui proces de web development poate varia de la o pagină de internet statică sau un landing page, până la aplicații complexe, cum ar fi...

Ești pregătit să ne cunoaștem și să lucrăm împreună?

SĂ ÎNCEPEM!